Zorgbuddy’s scholen zich om tot zorgprofessionals

Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV werkte samen met verpleegschool ZoWe en volwassenenonderwijs CVO SVG een werkplekleerprogramma uit. Hiermee schoolt men zorgbuddy’s om tot gediplomeerde zorgmedewerkers.

Wat zijn zorgbuddy’s?

Sinds het begin van de coronapandemie staat de zorgsector extra onder druk. Via het overheidsproject 'Help de helpers' werd de mogelijkheid geboden om ondersteuning te bieden aan de zorg. Zorgbuddy's zijn mensen die zich hebben opgegeven om zorgprofessionals met praktische taken te ondersteunen.

Veel potentieel bij zorgbuddy’s

Het ziekenhuis merkte dat er veel potentieel zat bij de tientallen zorgbuddy’s die ingezet werden. Ook gaven verschillende zorgbuddy’s zelf aan dat ze interesse hadden in een verdere toekomst in de zorg.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Samen met ZoWe verpleegkunde en CVO SVG volwassenenonderwijs zette het ziekenhuis unieke werkplekleertrajecten op poten. Zo kunnen zorgbuddy’s zich omscholen tot logistiek assistent zorg (1 jaar), zorgkundige (1,5 jaar of na 1 jaar verpleegkunde) of gegradueerd verpleegkundige (3 jaar).

Concreet krijg je een deeltijds contract als werknemer van het ziekenhuis en volg je één dag les per week. Alle arbeidstijd geldt als stagetijd.

Niet enkel voor zorgbuddy’s

Ook heel wat eigen werknemers van het ziekenhuis, vooral de technisch beambten, toonden interesse. Daarom besloot het ziekenhuis om de opleiding ook open te stellen voor hen. Hiervoor waren twee voorwaarden: een positief selectiegesprek waaruit de nodige motivatie bleek en een positieve evaluatie van de werknemer in zijn of haar huidige functie.

Welke achtergrond hebben de toekomstige zorgprofessionals?

21 personen zijn begin september 2021 gestart met de opleiding tot logistiek assistent en acht personen met de opleiding tot verpleegkundige, verspreid over de campussen Henri Serruys en Sint-Jan. Hun leeftijden variëren van prille twintigers tot jonge vijftigers. Ongeveer twee derden van hen zijn zorgbuddy’s. Zij hebben zeer uiteenlopende achtergronden en opleidingsgraden: van horeca en retail tot langdurig werklozen en mensen uit de reissector.

zorgbuddy

Krijgt het project een vervolg?

In 2022 krijgen zowel de zorgbuddy’s als de technisch beambten, logistiek assistenten als zorgkundigen de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de opleiding tot zorgkundige of verpleegkundige. We werken hiervoor verder samen met CVO Miras en ZOWE Opleidingsinstituut voor Verpleegkunde. Na kennismakingsgesprekken werden 9 medewerkers geselecteerd voor de opleiding tot zorgkundige en 4 voor de opleiding Verpleegkunde.