Geen parkingproblemen meer dankzij nieuwe parkeertoren op campus Sint-Jan

Sinds 6 juli 2020 kunnen patiënten, bezoekers en werknemers hun auto parkeren in een gloednieuwe parkeertoren op campus Sint-Jan. Door de bijkomende parkeerplaatsen is het tekort aan parkeergelegenheid nu ruimschoots opgelost. Om hoeveel extra plaatsen gaat het concreet? En wat was de oorzaak van het parkingprobleem aan het ziekenhuis? We vroegen het aan Bart Meulders, projectleider bouw en interieur op campus Sint-Jan.

Waar ligt de toren precies?

De toren ligt op zo’n 40 meter wandelen van de afdelingen Kindergeneeskunde, Geriatrie, Oncologie en de Neuromotorische Revalidatie-eenheid RevAZ. Naar de hoofdingang van het ziekenhuis is het ongeveer 300 meter stappen. Voor de bouw van de nieuwe parkeertoren was er een parkeerplaats in openlucht op deze locatie.

Waarom was er nood aan een nieuwe parkeertoren?

Dagelijks parkeren ongeveer 6.000 wagens op de parking van campus Sint-Jan. Er waren echter zo’n 200 parkeerplaatsen te weinig, waardoor er veel mensen wildparkeerden. Daarom beslisten we om een nieuwe parkeertoren met 370 extra parkeerplaatsen te bouwen.

De oorzaken van het tekort aan parkeerplaatsen

  • Stijgend aantal dagopnames. Hierdoor komen meer patiënten en werknemers naar de campus. Zij verplaatsen zich vaak vanuit de randgemeentes met de wagen naar het ziekenhuis.
  • Meer jongere medewerkers met eigen auto. Het stijgend aantal jongere medewerkers met een eigen auto zorgt er eveneens voor dat er een tekort aan parkeerplaatsen ontstond op de bestaande parking.

Voor wie is de parkeertoren bedoeld?

Zowel werknemers, bezoekers als patiënten kunnen hun wagen parkeren in de toren. Je kan zowel betalen in het ziekenhuis als aan de parkeertoren zelf.

De parkeerplaatsen zijn ruim met voldoende plaats om te manoeuvreren. Je vindt bovendien vlot een vrije plaats dankzij de groene lampjes. Er zijn drie verdiepingen (toegankelijk met lift en trap) en elke verdieping heeft een kleurcode. Zo is het gemakkelijker om je parkeerplaats achteraf terug te vinden.

Exclusieve plaatsen

Op het gelijkvloers zijn ook 12 parkeerplaatsen voorzien voor ouders met kinderen en 14 voor mensen met een handicap. Aan de kiss-and-ride zijn er 5 parkeerplaatsen voor mindervaliden.

Het dak is exclusief voor personeel van het ziekenhuis en is enkel toegankelijk met een badge.

Tussen de parkeertoren en de ingang van de afdelingen Kindergeneeskunde, Geriatrie, Oncologie en de Neuromotorische Revalidatie-eenheid RevAZ is ook een kiss-and-ride en een zone voor ziekenvervoer voorbehouden.

Is er ook een fietsenparking aanwezig?

Op het gelijkvloers vind je een extra fietsenstalling voor het personeel. Deze specifieke fietsenparking is niet toegankelijk voor bezoekers van het ziekenhuis. Zij kunnen uiteraard nog steeds terecht in de bestaande fietsenstalling op de campus.

Aandacht voor de architectuur

De gevel van de parkeertoren is niet volledig afgesloten. Er schijnt daglicht naar binnen via de verticale openingen tussen de ijzeren spijlen. Zo heb je niet het gevoel alsof je in een donkere bunker zit. Ook aan de buitenkant geeft de lichtinval een mooi effect op de gevel: de glanzende, goudkleurige afwerking verandert van kleur afhankelijk van het licht.