In het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende werd zowel de zorgmodule als het elektronisch medicatievoorschrift van KWS (Klinisch Werkstation van Nexuz Health) in gebruik genomen. Na campus Henri Serruys in 2020, volgden in april 2021 de campussen Sint-Jan en SFX. Met deze grote stap delen de zorgverleners nu alle relevante informatie over patiënten in één digitaal patiëntendossier.
Het KWS staat voor Klinisch Werkstation. Via het KWS vinden alle zorgverleners de nodige en actuele informatie terug over de patiënt en delen ze deze met elkaar via één platform: nl. artsen, verpleegkundigen, zorgkundigen, logistiek assistenten, kinesitherapeuten, diëtisten, sociaal werkers, ergotherapeuten, psychologen, logopedisten, audiologen, medical management assistants en administratieve medewerkers. Dat informatie over de patiënt vlot en veilig onder zorgverleners in het ziekenhuis gedeeld kan worden is zeer belangrijk om de veiligheid en de continuïteit van de zorg te garanderen.
Vroeger noteerden artsen en andere zorgverleners alles in een papieren dossier. Dit had enkele nadelen, o.a. niet alle informatie was leesbaar en papieren dossiers moesten van het ene punt naar het andere gebracht worden om geraadpleegd te kunnen worden. Het ziekenhuis werkt al meer dan 10 jaar met een digitaal patiëntendossier, maar dit dossier was enorm versnipperd en veel zaken werden nog op papier geregistreerd. Er waren aanvankelijk verschillende applicaties: o.a. één voor de zorg, één voor de arts en één voor medicatie. De artsen hadden destijds een apart dossier en deelden hiervan slechts een stukje met andere zorgverleners. De raadpleegbaarheid van gegevens werd hierdoor enorm bemoeilijkt. Om een antwoord te vinden maakte het ziekenhuis de keuze voor het elektronisch patiëntendossier KWS van Nexuz Health.
Het AZ Sint-Jan heeft als eerste ziekenhuis zowel de zorgmodule als het elektronisch medicatievoorschrift in één keer omgeschakeld op alle diensten van een volledige campus. Deze werkwijze leverde enkele voordelen op:
De uitrol gebeurde per stad. Campus Oostende was al in november 2020 overgeschakeld, in april 2021 volgden de campussen in Brugge: Sint-Jan en SFX.
De implementatie werd succesvol gerealiseerd en is een realisatie van meerdere partijen, nl. artsen, verpleegkundigen, paramedici, de diensten ICT, apotheek en het leercentrum. Op de verschillende diensten leidden we key users en referentie-artsen extra op zodat zij in staat waren om collega’s met raad en daad bij te staan. Hun ambassadeursrol was ook cruciaal in het succes van deze onderneming.