Primeur in de Benelux: succesvolle nieuwe techniek voor patiënten met hartfalen

Op 12 maart 2021 heeft de nieuwe cardio-unit op campus Sint-Jan een nieuwe techniek voor het herstel van de hartspierpomp toegepast: AccuCinch.

Het team onder leiding van dr. Jan Van der Heyden, dr. Ian Buysschaert en dr. Philippe Debonnaire heeft voor het eerst in de Benelux een minimaal invasieve therapie gebruikt om hartfalen tegen te gaan. Wereldwijd zijn er tot nu toe slechts een honderdtal patiënten met deze techniek behandeld.

Wat zijn de symptomen en gevolgen van een defecte hartklep?

Het meest voorkomende symptoom is dat de patiënt kortademig wordt en te weinig lucht krijgt. Iets wat vooral aan het licht komt tijdens inspanningen. Ook zal de persoon in kwestie vaak vocht beginnen vasthouden. Dat begint meestal in de enkels, maar het vocht kan uiteindelijk in de longen terechtkomen. Dit kan levensbedreigend zijn, waardoor een opname in het ziekenhuis noodzakelijk is.

Wat is hartfalen?

Hartfalen is een aandoening die de hartspieren verzwakt, waardoor ze niet meer in staat zijn om voldoende zuurstofrijk bloed door het lichaam te pompen.

Symptomen van hartfalen

1
Aanhoudende uitputting
2
Ademhalingsproblemen
3
Verwardheid
4
Geheugenverlies

Hoe gaat de ingreep in z’n werk?

Het team behandelde een 73-jarige man die al jaren last had van hartfalen als gevolg van een verminderde hartfunctie. De cardioloog plaatste via de slagader een flexibel ringetje in de hartkamer en bevestigde dit aan de linker hartkamerwand, net onder één van de hartkleppen.

azlink 50

Het doel van het implantaat:

1
Verkleinen van de linker hartkamer
2
Verlagen van de spanning op de hartkamerwand
3
Ondersteunen en versterken van de hartwand

Met als gevolg:

1
Verbeteren van de hartstructuur en de hartpompfunctie
2
Symptomen van hartfalen beperken
3
Levenskwaliteit verbeteren en de levensverwachting verhogen

Wat is het voordeel van deze nieuwe techniek?

De standaard behandelingsmogelijkheden voor hartfalen zijn aanpassing van de levensstijl, medicatie en de implantatie van een pacemaker. Omdat hartfalen evolueert, verergeren de symptomen meestal. Voor patiënten bij wie de bestaande opties niet langer volstaan, is de nieuwe AccuCinch-techniek een mogelijke oplossing. Het kan de hartpompfunctie mogelijk verbeteren en de ziekte vertragen.