Mangomoment op de dienst Maternale intensieve zorgen

Wie een verhoogd risico op vroeggeboorte heeft, of als de gezondheid van de moeder intensief opgevolgd moet worden, wordt door de gynaecoloog doorverwezen naar de dienst Maternale Intensieve Zorgen op campus Sint-Jan. Langdurig opgenomen patiënten en hun gezin krijgen daar maandelijks een zondagochtendontbijt. Dit ontbijt wordt ook wel een Mangomoment genoemd.

Wat is een Mangomoment?

Een Mangomoment is een klein gebaar of een onverwachte attentie waarmee je een moment van grote waarde creëert. Het is ontstaan naar aanleiding van het televisieprogramma ‘Via Annemie’ met Annemie Struyf. Zij bracht voor Viviane, een patiënte op de dienst Intensieve zorgen, een mango mee en vervulde daarmee haar wens.

Mango-ambassadeur

Ons ziekenhuis stapte mee in het Mangomoment-initiatief van prof. Kris Vanhaecht van het UZ Leuven met de steun van Kom op tegen Kanker. Alle diensten konden zich kandidaat stellen om een Mangomoment uit te werken op de afdeling. Het was de de dienst Maternale Intensieve Zorgen die het uiteindelijk haalde als Mango-ambassadeur.

Waarom kozen we voor een ontbijt?

We wilden een echt familiemoment creëren, omdat de patiënten vaak voor langere tijd in het ziekenhuis verblijven. Ze missen daardoor veel familiegebeurtenissen.

Voor wie is het ontbijt bedoeld?

Alle patiënten die minstens twee weken op de afdeling verblijven kunnen intekenen op het zondagochtendontbijt. Ze krijgen hiervoor telkens een paar dagen vooraf een uitnodiging. Het ontbijt wordt rond 9u geserveerd op de kamer van de mama.

De mama’s die hieraan deelnamen, waren alvast erg enthousiast:

Het is leuk om door het Mangomoment een thuisgevoel te ervaren.

Shauni

Het Mangomoment betekent voor mij weggetrokken worden uit de realiteit en de dagelijkse zorgen. Door te genieten van een lekker ontbijt en het samenzijn met mijn partner voel ik me even ‘thuis’ in het ziekenhuis.

Nathalie