De gloednieuwe map Zwangerschapsbegeleiding, het borstvoedingsproject Fleur de Lait en de affiche met hongersignalen zijn drie nieuwe initiatieven om enerzijds ouders in spe beter te begeleiden en anderzijds om kersverse ouders te ondersteunen op vlak van (borst)voeding.
Toekomstige ouders vinden alle info rond zwangerschap en geboorte in de nieuwe map Zwangerschapsbegeleiding.
Vroeger werden folders met de nodige info rond de zwangerschap toegevoegd aan het Kind en Gezin-boekje. Nu krijgen ouders een zwangerschapsmap die bij elke consultatie gebruikt wordt en waar ze allerhande formulieren, echobeelden en meer in kunnen bijhouden.
In de map vinden toekomstige ouders de belangrijkste informatie, praktische tips en adviezen. Het doel van deze map is om hen een aangename zwangerschap te laten beleven en zich voor te bereiden op de bevalling en de periode erna.
Onder andere volgende thema's komen aan bod:
Moeders van vroeggeboren baby’s of zieke pasgeboren kindjes op de dienst Neonatologie krijgen sinds het najaar van 2021 uitleg over borstvoeding via een poster met een ‘fleur de lait’ of ‘melkbloem’ op. De vroedvrouwen begeleiden de ouders, die vaak angstig en ongerust zijn. Ze motiveren de moeders om moedermelk te geven voor hun premature of zieke pasgeborenen omdat deze baby's er baat bij hebben voor hun gezondheid. De 'Fleur de Lait' is een extra hulpmiddel.
Aan de hand van een visuele melkbloem en de bijkomende informatie kunnen moeders zelf inschatten en bijhouden hoe de borstvoeding verloopt (bvb. Hoe hapt de baby aan? Hoe zuigt hij of zij?) Het principe is simpel: hoe meer de bloem is ingekleurd, hoe beter het drinken lukt voor de baby.
De poster heeft als doel om het zelfvertrouwen van de moeders op vlak van borstvoeding te verhogen. Dit door hen een gevoel van verantwoordelijkheid te geven in het volledige drinkproces. Zij kennen hun kind immers het best en kunnen dankzij dit hulpmiddel de drinktechniek beter opvolgen via duidelijke richtlijnen. Ook kunnen moeders zo duidelijker en directer communiceren over de borstvoeding.
Op welke hongersignalen kan je best letten bij je baby? Omdat het voor kersverse ouders in het begin moeilijk is om de hongersignalen bij hun baby te herkennen, werd een overzichtelijke poster gecreëerd. Daarop staan met duidelijke foto's de vroege, matige en late hongersignalen. Het simpele principe is "Hoe meer honger je baby krijgt, hoe groter de onrust." We willen moeders stimuleren om op de vroege signalen in te gaan en zo de voeding optimaal te laten verlopen.