2. Kwaliteit

2. Kwaliteit - Zorg op topniveau

Zorg op topniveau
scroll om verder te lezenScroll om verder te lezen

Kwaliteitslabels en strenge normen

Kwalitatief hoogstaande en veilige zorg aanbieden is dé ambitie van onze zorginstellingen. De (internationale) erkenning biedt de patiënt de garantie op topzorg.

Streven naar internationaal erkende kwaliteit

Het AZ Sint-Jan besliste in 2015 één van de grootste veranderingstrajecten van de afgelopen jaren op te zetten en zo het gerenommeerde internationaal kwaliteitslabel Joint Commission International (JCI) binnen te halen. Geen geringe uitdaging, want om het label te verkrijgen, worden maar liefst 287 normen en standaarden geëvalueerd, aan de hand van 1.193 objectieve, meetbare criteria. Maar dankzij de inzet en gedrevenheid van alle medewerkers werd de accreditatie in december 2019 behaald. Met voelbare impact op alle afdelingen.

JCI?

JCI legt de internationale normen – de JCI-standards – vast op vlak van zorgkwaliteit en patiëntveiligheid en inspecteert ziekenhuizen vanuit de dagelijkse werking. Dat betekent dat niet alleen medewerkers, patiënten en bezoekers worden betrokken bij de evaluatie, maar ook niet-medische diensten geëvalueerd worden. Zoals medicatie- en personeelsbeleid, gebouw- en infrastructuurveiligheid, brandveiligheid, artsenopleiding en ziekenhuismanagement. Voldoet het kwaliteitsbeleid volgens de inspectie aan de standaarden, dan kent JCI een ziekenhuisaccreditatie voor drie jaar toe.

De mooiste verwezenlijking binnen dit traject is dat we onze volledige organisatie in beweging gezet hebben. Iedereen heeft zich achter het behalen van de JCI-accreditatie geschaard. Daarom ben ik heel dankbaar voor de mensen op de vloer, die uiteindelijk alles hebben samengebracht. Een oprechte dankjewel aan iedereen die meegewerkt heeft, waardoor ons ziekenhuis nu internationaal erkende topkwaliteit biedt aan iedere patiënt.

Veerle De bruyn, verantwoordelijke Kwaliteit

Dokter quote

Internationale patiëntveiligheidsdoelstellingen

Om de accreditatie te verkrijgen werd onder meer gewerkt aan de zes internationale patiëntveiligheidsdoelstellingen:

Wist je dat...

... het team (leden van de technische, preventie- en kwaliteitsdienst, en de milieucoördinator) tijdens het verbeteringstraject maar liefst 169 keer de verschillende afdelingen bezocht? Dat leidde tot het uitwerken van 146 beleidslijnen en ruim 1.710 procedures op de werkvloer.

1
Patiëntidentificatie: Tijdens zijn aanwezigheid in het ziekenhuis wordt de patiënt regelmatig gevraagd naar (voor)naam en geboortedatum. Dankzij een polsbandje met de gegevens worden vergissingen absoluut uitgesloten.
2
Handhygiëne: Om besmetting via handcontact te vermijden, wast iedere medewerker de handen regelmatig en ontsmet ze voor en na elk patiëntencontact.
3
Communicatie tussen zorgverleners: Duidelijke communicatie is noodzakelijk voor een vlot zorgproces.
4
Hoogrisico-medicatiebeleid: Medicatie moet zo veilig mogelijk toegediend worden. Het juiste geneesmiddel in de juiste dosis op het juiste moment op de juiste manier.
5
Veilige heelkunde: Aan de hand van een duidelijke checklist wordt de correcte ingreep aan de correcte zijde bij de juiste patiënt uitgevoerd.
6
Valpreventie: Vallen is een van de meest voorkomende incidenten in ziekenhuizen. Daarom werken wij met een sterk doordacht valpreventiebeleid.

Strenge normen voor endoscopisch platform

Wie op campus Henri Serruys een ingreep of onderzoek ondergaat met een flexibele endoscoop, is 100 procent zeker dat de desinfectie en bewaring volgens de strengste veiligheidsnormen gebeurt. Gloednieuwe high-end toestellen en een strikte, grotendeels geautomatiseerde veiligheidsprocedure garanderen dat de voorschriften – rond hygiëne, desinfectie, sterilisatie en patiënt- en medewerkersveiligheid – tot in de puntjes nageleefd worden.

Wist je dat...

... er wereldwijd nog geen consensus rond desinfecteringsnormen bestaat? Daarom koos de dienst Maag-, darm- en leverziekten voor de meest courante richtlijnen: die van de Stuurgroep Flexibele Endoscopen Reiniging en Desinfectie (SFERD) en de European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE).

Verbouwing en centralisatie

Om de strengste normen te kunnen naleven, besloot de dienst Maag-, darm- en leverziekten op campus Henri Serruys de bestaande desinfectiefaciliteiten aan te pakken en voor een volledige renovatie te gaan. Dat project bood het ziekenhuis meteen ook de gelegenheid om de desinfectie en bewaring van flexibele endoscopen van verschillende diensten te centraliseren in daartoe bestemde ruimtes op de dienst Maag-, darm- en leverziekten.