6. Nieuwe infrastructuur

6. Nieuwe infrastructuur - Investeren in de toekomst

Investeren in de toekomst
scroll om verder te lezenScroll om verder te lezen

Infrastructuur als fundament van topzorg

Consultaties, behandelingen, postoperatieve zorg,… Zonder degelijke, kwalitatief hoogstaande infrastructuur kunnen we deze diensten niet optimaal aanbieden. Investeren in infrastructuur behoort dan ook tot de kern van ons zorgbeleid.

Nieuw oncologisch dagziekenhuis: sterk staaltje teamwerk

Het was hoog tijd om de kleine ruimtes van het oncologisch dagziekenhuis op campus Henri Serruys in Oostende open te trekken en gezelligheid binnen te halen. De vernieuwde afdeling is het resultaat van een sterk staaltje teamwerk: iedereen droeg zijn steentje en ideeën bij. Zo stelden we vast dat privacy belangrijk is, maar contact met andere patiënten ook – we zien er soms de hechtste vriendschapsbanden ontstaan. Daar hebben we bij de grondige renovatie rekening mee gehouden.

Meer licht, ruimte en privacy

Dankzij de nieuwe aanbouw en renovatie van het oude gebouw combineert het oncologisch dagziekenhuis nu licht, ruimte en gezelligheid als geen ander. Bovendien is de flow veel logischer en zit het onthaal – die een echte parel is geworden – niet langer weggemoffeld achter de hoek. De foto’s die er hangen en het zachte licht dat erop schijnt, creëren meteen de huiselijke sfeer waar we van droomden.

Wist je dat...

... de bedden vroeger van elkaar werden gescheiden met een simpel gordijntje? Geen pretje wanneer we de patiënten delicate vragen moesten stellen. Vandaag hebben we afgesloten ruimtes om ons af te zonderen – privacy voorop!

Ook de rest van de afdeling toverden we om tot een gezellig, veilig nest. De comfortabele zetels en designverlichting bieden de nodige warmte, en de overzichtelijke en open ruimtes nodigen uit tot samenwerking met andere disciplines (psychologen, mensen van de sociale dienst, diëtisten,…). Alleen samen bereiken we de beste resultaten.

Speerpuntdienst op scherp

De consultatie Cardiologie is één van de drukste van Campus Sint-Jan. Net die drukte maakte de broodnodige renovatie een stuk lastiger. In januari werd de consultatie naar de Domino (tijdelijk gebouw) verhuisd – gezien de technische apparatuur die mee moest verhuizen, geen eenvoudige klus. Daarna kon het echte werk beginnen: de oude locatie werd gestript tot op de betonconstructie. Op zo’n tien maanden tijd werd daarbinnen een volledig nieuwe consultatie opgebouwd, met de patiëntenflow als basis voor de architectuur. Dat is te merken aan het resultaat: ondanks het groot aantal onderzoeken en bewegingen heerst er nu op de dienst een rustige sfeer.

Wist je dat...

... de renovatie van de consultatie omwille van de complexiteit én ligging geen sinecure was? Cardiologie bevindt zich namelijk tussen de consultaties, een Neonatale intensive care én een moleculair lab. Die konden maar aan een absoluut minimum aan hinder blootgesteld worden.

Een greep uit het aanbod van de nieuwe consultatie cardiochirurgie/cardiologie:

9

Polyvalente onderzoeksruimtes

4

Werkposten voor bureau assistenten

2

EKG-onderzoeksruimtes

4

Echo-cardio onderzoeksruimtes

3

Fietsproef-onderzoekslokalen

1

Pacemaker-programmatielokaal

1

Holterlokaal: aanbrengen en uitlezen draagbare EKG

1

Onthaal/secretariaat met apart gesprekslokaal

1

Lokaal voor telefonistes

1

Studiesecretariaat met apart onderzoekslokaal

1

Wachtzaal voor 50 personen en aparte beddenwacht

1

Datalokaal

Jong ontmoet oud in gloednieuw gebouw

Meer ruimte, licht en privacy stonden hoog op het verlanglijstje van de diensten Kindergeneeskunde en Geriatrie van campus Sint-Jan. Om daaraan tegemoet te komen, bleek verhuizen naar een gloednieuw gebouw de beste optie. In verschillende fases werd, na de pediatrische consultaties en het geriatrische dagziekenhuis, nu ook de pediatrische verpleegafdeling naar de nieuwe lokalen overgebracht.

Pijn- en angstarm beleid centraal

Op de dienst Kindergeneeskunde staat een kindvriendelijk, pijn- en angstarm beleid centraal. In de consultatieruimtes zijn daarom de nieuwste medische voorzieningen voorhanden, onder meer voor verdoving en pijnstilling: ingebouwde lachgastoevoer voor anesthesie, een VR-bril, en per leeftijdscategorie aangepaste plafondanimatie. In de wachtruimtes is speelgoed voor de jongste patiënten voorzien, terwijl oudere kinderen en adolescenten gebruik kunnen maken van zitkussens, laadplaatsen voor smartphones en een werktablet voor huiswerk en digitale animatie.

Wist je dat...

... elk staflid als consulent verbonden blijft aan een universitair ziekenhuis, om de subspecialisaties binnen de dienst Kindergeneeskunde op niveau te houden? Dat resulteert niet alleen in nauwe samenwerking met UZ Leuven, UZ Gent en UZ Antwerpen, maar ook in topzorg dicht bij huis voor patiënten met subspecialistische of chronische aandoeningen.

Ouders en kinderen voorop

Op de digitale schermen in de wachtruimte krijgen ouders en kinderen informatie te zien over diverse onderwerpen. De verpleegafdeling voorziet in moderne ouder-kindkamers, aangepast aan verschillende leeftijden en zorgbehoeften. Centraal op de afdeling vinden gehospitaliseerde kinderen een ontspanningsruimte en aansluitend een klaslokaal met onder meer Bednet-voorzieningen. In de snoezelruimte kunnen ze, weg van de hectische ziekenhuisdrukte, rust vinden.

Zorg over generaties heen

Op de patio kunnen geriatrische en pediatrische patiënten en hun familie elkaar ontmoeten. Er zijn rust-, spel- en revalidatievoorzieningen voor jong en oud. Voor gehospitaliseerde patiënten werken de ergotherapeuten van de dienst Geriatrie en de pediatrische klasverantwoordelijke viermaal per jaar gezamenlijke activiteiten uit. Studies wijzen uit dat dit zowel op kinderen als ouderen een positief effect heeft.