4. Zorgen voor onze ouderen

4. Zorgen voor onze ouderen - Zet de roze bril op!

Zet de roze bril op!
scroll om verder te lezenScroll om verder te lezen

Bijlange nog niet ‘over en oud’

Ouderenpsychiatrie kan belangrijk zijn voor senioren die de jaren voelen drukken. En die psychiatrie kan ook speels worden ingevuld. Waarom bijvoorbeeld niet met een bordspel?

Therapeutisch bordspel

Ouder worden gaat vaak gepaard met lichamelijke, psychische en sociale klachten. Maar ook met het verlies van een partner, de vertrouwde woonomgeving of motorische vaardigheden. Hierdoor ervaren senioren minder controle en houvast, wat het moeilijker maakt om positief in het leven te staan. Verpleegkundige Amra bedacht daarom het therapeutische bordspel ‘Op stap met de roze bril’.

De effecten van het bordspel:

1
Motiverend: Door te focussen op hun sterke kanten, groeit de eigenwaarde van de spelers.
2
Effectversterkend: Door leeftijdstypische ervaringen te delen, trekken spelers zich op aan elkaar.
3
Contactversnellend: Het spel schept een band tussen de spelers, die nadien vaak blijft.
4
Inherent opbeurend: De speler vertrekt met een glimlach op het gezicht.

Van klachten naar krachten

Met het spel, wetenschappelijk onderbouwd vanuit de probleemoplossingsgerichte benadering, worden senioren op een heel toegankelijke manier geactiveerd en leren ze focussen op de zaken in het leven die wél nog mogelijk zijn. Van klachten naar krachten dus. Het wordt gespeeld met een begeleider, mantelzorger of ergotherapeut en vergt nauwelijks voorbereiding of specifieke kennis.

Sommige verhalen zijn echt verrassend. Zo trok Albert de kaart ‘lievelingsdieren’, waarna hij enthousiast begon te vertellen over de 250 kanaries die hij destijds heeft gekweekt en waar hij prijzen mee heeft gewonnen. Albert beurde helemaal op toen hij de groep hierover kon vertellen.

Amra Hurlebusch, verpleegkundige afdeling Ouderenpsychiatrie

Dokter quote